Microwaterjet ve firmě TRINON - výroba titanových dílců

09.06.2014 08:55

Výroba titanových dílů s filigránskými tvary 

obrázek - U výrobků jako jsou tyto kleště na vytahování klíšťat, se při řezání mikro vodním paprskem nepoškodí povrch ani neomezí vlastnosti materiálu.  

Zařízení pro řezání mikro vodním paprskem nepomáhá odborníkům v oboru lékařské techniky jen k vyšší přesnosti: podstatné jsou změny ve věcech přesnosti a nákladů, jak zaznamenává firma Trinon Titanium, která používá zařízení Microwaterjet F4 od výrobce firmy MDC Max Daetwyler AG. Podnik tak navíc mohl do výrobního programu zařadit nové výrobky s tolerancemi v mm.

(re) "Když jsou výrobky z titanu náročné a vyžadují nejvyšší kvalitu, jsme vhodným partnerem." Takto popisuje Miroslaw  Plenkowski filozofii společnosti Trinon Titanium GmbH z Karslruhe (DE) založené v roce 1993. Správnost strategie tohoto specialisty na náročné díly z titanu se zaměřením na lékařské
výrobky je zřejmá. Jeho podnik, který měl na začátku šest zaměstnanců, se rozrostl na 250 osob a stal se z něj etablovaný certifikovaný výrobce.

            Paleta výrobků tohoto podniku odráží univerzální nároky na titanový materiál: řadí se k tomu i přibližně 18 m dlouhá velká socha ze 420 jednotlivých dílů z titanu o tloušťce 1,5 mm, stejně jako části hodin nebo právě implantáty a přístroje pro lékařskou techniku. Zde firma Trinon Titanium nabízí několik sérií výrobků pro zubaře a čelistní chirurgii, které sama vyvinula. Vyvíjí a vyrábí však i díly na zakázku, například jen několika milimetrové implantáty středního ucha nebo systémy pro fixaci kostí v ortopedii.

            S obchodním principem "Vše, co lze vyrobit z titanu" se nutně slučuje široká paleta výrobních postupů, které podnik používá ve svém výrobním závodu v Narvě v Estonsku: CNC a konvenční zpracování, soustružení, frézování, vrtání, drátová eroze, ohýbání, vysekávání, hluboké tažení, montáž, anodizace,
povrchová úprava, laserové svařování a popisování, řezání vodním paprskem - a jeden rok i řezání mikroskopickým vodním paprskem.

            Na novém zařízení Microwaterjet F4 od firmy Daetwyler Industries si Miroslaw Plenkowski cení především "extrémní přesnost", která je dosahována touto neuvěřitelně zajímavou technologií.". S tímto zařízením nyní Trinon Titanium dokáže vyrábět velmi jemné díly z velmi tenkých plechů či fólií mnohem snadněji. "Se speciálními titanovými sítky - lékařskými implantáty z titanových folií o tloušťce 0,1 mm - jsme dříve měli velké potíže", vysvětluje inženýr. Nehodila se k tomu žádná mechanická metoda. Nakonec byly takové díly náročně vyráběny metodou leptání. "Se strojem microwaterjet nyní můžeme některé tyto výrobky vyrábět daleko snadněji." Výroba přesných dílů do hodinek byla prý pro Trinon Titanium dokonce možná až řezáním pomocí mikro vodního paprsku.

            Zařízením pro klasické přesné řezání vodním paprskem disponuje firma již několik let, takže se již naučila vážit si zásadních výhod vodních paprsků jakožto metody řezání za studena, která není závislá na materiálu. Bez problémů tak bylo možné realizovat výrobní tolerance 0,1 mm, hodnoty 0,05 mm naopak jen velmi náročně. Při požadavcích na toleranci nižší než 0,1 mm nyní podnik používá řezání mikro vodním paprskem od firmy MDC Max  Daetwyler AG. 

            Zařízení Microwaterjet F4 dosahuje přesnosti polohování v rozmezí mm. Pracovní plocha stolu je 600 x 1000mm, dosažitelná tolerance rozměru až  ± 0,01 mm. Podle výrobce stroje je tato přesnost umožněna "tou nejjemnější" konstrukcí. K tomu patří velmi stabilní stůl stroje a portál umístěný na obou stranách, který je poháněn dvěma kulovými pojízdnými vřeteny.  Aby bylo možno dodržet přesnost polohování v rozsahu mm, byla po celé délce kromě jiného nainstalována skleněná pravítka.

            Microwaterjet je také k dispozici s řezací tryskou o průměru 0,2 mm, s použitím abraziva se zrnitostí 300 mesh. Lze tak vyrábět velmi jemné díly. Minimální průměr otvoru se pohybuje kolem hodnoty 0,3 mm.

Trinon Titanium GmbH

DE-76137 Karlsruhe, tel.
+49 721 932 700

trinon@trinon.com

Výrobce stroje:

MDC Max Daetwyler AG

3368 Bielenbach, tel.:
062 919 3434

industries@daetwaler.com

Obchodní zastoupení pro ČR:

GALIKA CZ spol. s r.o.

U Pekárny 18

Olomouc - Holice 779 00

tel.: 00 420 606 664 459

PŘEHLED HLAVNÍCH VÝHOD ŘEZÁNÍ MIKRO VODNÍM PAPRSKEM 



  • Malé mechanické zatížení

  • Žádné tepelné zatížení

  • Žádné změny ve struktuře

  • Řezání bez pnutí

  • Tenké řezné spáry

  • Téměř žádná tvorba otřepků na řezné hraně

  • Minimální dodatečné opravy

  • Volně volitelná kvalita řezu